Kwas żołądkowy

Prawie jedna trzecia dorosłych cierpi na sporadyczne występowanie refluksu kwaśnego, któremu towarzyszy uczucie pieczenia. Co to dokładnie jest? I jak można temu zapobiec?

 

Podnośniki kwasowe: problem mechaniczny

Refluks kwaśny, zgaga lub refluks to wszystko ten sam problem: choroba refluksowa przełyku, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku.

Refluks jest bardzo powszechny: 20 do 40% dorosłych skarży się na niego sporadycznie, a 2 do 5% cierpi na niego codziennie.

 

Kiedy jemy, pokarm przechodzi przez przełyk do żołądka. Połączenie między tymi dwoma narządami zapewnia mięsień w kształcie pierścienia, dolny zwieracz przełyku. W normalnych warunkach mięsień ten rozluźnia się, aby umożliwić pokarmowi przemieszczanie się w dół, a następnie zamyka się, aby zapobiec jego unoszeniu się. Czasami jednak mięsień ten jest zbyt słaby, lub z powodu szczególnej sytuacji (przepuklina rozworu przełykowego, ciąża, itp.) nie spełnia swojej roli. Dzięki temu płyn żołądkowy, który jest bardzo kwaśny (zawiera kwas solny), unosi się lub wypływa z powrotem do góry. Płyn ten (sok żołądkowy) podrażnia przełyk i powoduje uczucie pieczenia, któremu czasami towarzyszą inne objawy.

 

Kwasica żołądkowa typowe i nietypowe objawy refluksu

  • Zgaga odnosi się do uczucia pieczenia w przełyku, w dolnej części klatki piersiowej, za mostkiem. Ta tak zwana zgaga "wsteczna" występuje najczęściej po posiłkach lub w pozycji leżącej.
  • Mogą wystąpić inne objawy, w zależności od nasilenia refluksu i jego częstotliwości.
  • Nierzadko pojawia się na przykład kwaśny lub gorzki smak w ustach.
  • Trudności w połykaniu, ból gardła, chrypka, a nawet przewlekły ból ucha lub zatok mogą być związane z refluksem żołądkowo-przełykowym. Dlatego czasami trudno jest je rozpoznać. Nawracający kaszel, szczególnie w nocy, jest również możliwym objawem refluksu.

 

Co powoduje pogorszenie refluksu?

Chociaż przyczyny refluksu rzadko są oczywiste, wiadomo, że kilka czynników może pogorszyć refluks.

 

Należą do nich niektóre pokarmy, takie jak:

  • kawa,
  • owoce cytrusowe,
  • pomidory
  • czekolada,
  • zbyt tłuste lub pikantne potrawy.

 

Czynnikami pogarszającymi stan są:

  • otyłość,
  • palenie papierosów,
  • spożywanie alkoholu.

 

Ciąża jest również okresem życia, w którym refluks jest powszechny, ze względu na ucisk żołądka przez macicę. Dolegliwości nasilają się w trzecim trymestrze ciąży – informuje gastrolog Barbara Włodarczyk.

 

Wreszcie, niektóre leki powodują refluks lub go pogorszaja. Do najczęstszych należą niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. ibuprofen), teofilina (stosowana m.in. w astmie), leki przeciwcholinergiczne, azotany lub blokery kanału wapniowego (stosowane w nadciśnieniu tętniczym). W rzeczywistości, gdy leki przeciwzapalne są przepisywane na długi okres czasu, często muszą towarzyszyć im leki chroniące żołądek.

 

Czy zgaga jest niebezpieczna?

Zgaga jest nieprzyjemna, ale sama w sobie nie jest niebezpieczna. Jeśli jednak zgaga utrzymuje się i nie jest leczona, może spowodować zapalenie przełyku (stan zapalny wyściółki przełyku). Zapalenie przełyku może poważnie przeszkadzać w jedzeniu i powodować silny ból. Wreszcie, zgaga jest czasami związana z innymi problemami gastrycznymi, takimi jak wrzody, infekcje żołądka itp. W każdym przypadku należy zasięgnąć porady lekarskiej, choćby po to, aby szybko przywrócić komfort trawienny. Sławomir Kielek, gastrolog, specjalista chorób wewnętrznych wskaże konkretne działania.

 

Kilka wskazówek, jak złagodzić dyskomfort

Istnieje wiele leków, które łagodzą refluks. Jeśli jest to sporadyczne i występuje tylko po bardzo obfitym posiłku lub dużej ilości wody, kilka wskazówek może pomóc w natychmiastowym złagodzeniu objawów.

 

  • Na przykład, lepiej jest odczekać 2-3 godziny przed pójściem do łóżka po posiłku. Przed położeniem się, warto podnieść wezgłowie łóżka o 15 cm (np. klinując słownik pod nogi łóżka), tak aby było lekko pochylone. Pomoże to zmniejszyć nasilenie objawów.
  • Aby zapobiec poparzeniom, najlepiej unikać zbyt dużych porcji (nawet jeśli oznacza to dzielenie posiłków, zwłaszcza w czasie ciąży).
  • Osoby z nadwagą oczywiście skorzystają na zrzuceniu kilku kilogramów.
  • Unikaj także obcisłych ubrań, pikantnych lub tłustych potraw oraz... stresu!

 

 

Tagi

kwas żoładkowy kwasica żołądkowa refluks zgaga gastrolog lekarz gastrolog lekarz chorób wewnętrznych